Wil je meer informatie over de mogelijkheden?

Neem dan direct contact met ons op.

Vos Opmaat Consultancy

Vos Blog

Onze talenten aan het woord

Coronaperikelen

Coronaperikelen

Dag 1: donderdag 12 maart

Het is druk op kantoor. Ik ben drie dagen extern geweest bij klanten en heb mijn kantoor en collega’s niet gezien. Bij aankomst hoor ik een collega hoesten. Hij is al een paar dagen thuis geweest, maar voelt zich beter. We overleggen toch even. Hij gaat naar huis. We hebben de berichten over Corona gehoord, en nemen geen risico.

15.00 uur
Persconferentie. Advies: afstand houden, zoveel mogelijk thuiswerken. We stellen richtlijnen op voor de dag erna.

Dag 2: vrijdag 13 maart

Klanten bellen: hoe gaan we nou te werk met Corona? Een typische HR-vraag. Hoe communiceer je dit? Hoe regel je het voor je medewerkers? Wel of niet thuis werken? De lijn staat roodgloeiend. Wij hebben het beleid de dag ervoor al gemaakt en kunnen er gelukkig al onze klanten mee helpen.

Onze eigen afspraken cancelen we. We werken niet meer op locatie, maar via Skype. Gelukkig kunnen een deel van de HR-zaken ook op afstand uitvoeren.

Dag 4: zondag 14 maart

18.00 uur
De scholen gaan dicht, blijkt uit de persconferentie van half 6. Ik app het team. Info volgt. Overleg met collega en eigenaar van Vos, Lydia. Hoe nu verder? Wat doen we wel en wat doen we niet. We spreken het plan door. Deeltijd WW aanvragen of juist niet? Dat soort zaken. Wat adviseren we onze klanten?

 Dag 5: maandag 15 maart

Ons team is op kantoor. Met richtlijnen: we werken in de grote zaal op 1,5 meter afstand. We halen geen koffie voor elkaar. Werken in afzonderlijke kantoren. Doel: alle zaken regelen die geregeld moeten worden. Van de ICT tot op klantniveau. Een collega is ziek thuis. Die heeft om 7 uur al zijn spullen opgehaald om de rest niet tegen te komen. Top!

En dan horen we ook de verhalen van onze klanten. Via Skype of FaceTime of per telefoon. Zelfs vanaf een meter afstand bij de voordeur (want er was toch nog even een handtekening nodig).

Een overzicht van de verhalen:

 • De alleenstaande moeder die net een nieuwe baan heeft en nog van de voedselbank leeft. Ze heeft geen eten in huis en geen geld om het te kopen. We regelen eten voor haar.
 • Onze cliënten die in de WIA zitten en die we begeleiden. Ze maken zich zorgen. We bespreken de hygiëneregels met ze.
 • Onze clienten die jobcoaching krijgen. Ze kunnen niet werken. We bellen ze en helpen ze om een plan te maken om de dagen door te komen. Want structuur houden is voor deze groep best lastig.
 • En dan de leidinggevende die vanaf afstand zijn team moet aansturen. Want hoe houd je contact met iedereen, hoe stem je het werk af? En dat terwijl ook je kinderen thuis zijn.
 • Tot slot onze opdrachtgevers en de ondernemers; hoe gaat het met al deze bedrijven. Ook hierover houden we contact.

Trots

Na een ochtend bellen en inventariseren hebben we iedereen gesproken, en ik voel me best een beetje trots. Alles is geregeld; iedereen heeft aandacht gehad en we weten wat we moeten doen.

We coachen via FaceTime of Skype. HR-advies geven we ook op afstand. Onze medewerkers gaan aan de slag met hun langetermijnplanning. Hebben we eindelijk eens tijd voor: studie, loopbaanplannen of nieuwe trainingen die al een tijdje op de lijst staan om te ontwikkelen. Ikzelf richt de ICT nog verder in zodat iedereen thuis goed verder kan werken.

En dan is de dag voorbij. De deur gaat dicht. Iedereen naar huis voorlopig. Aan het werk. Tot morgen! We spreken elkaar wel via de APP, facetime of mail.

Geschreven door:

Vos Opmaat

Partner Vos Opmaat Consultancy
 • Talentontwikkeling

  Wij zetten ons graag in om jouw talenten te ontdekken en ontwikkelen. Want dat je talent hebt, staat vast.

  Maak mijn talent tastbaar
 • Teamontwikkeling

  Een team ontstaat pas écht als mensen met verschillende competenties, elkáár nodig hebben voor het realiseren van een groter doel. Wij geven je graag die sleutel tot succes.

  Ik wil een (h)echt team
 • Talentmanagement

  Het organiseren van talent, dat is talentmanagement. Wij geven advies of fungeren als interim HR Business Partner zodat jij productieve, gemotiveerde medewerkers krijgt die zich echt aan je bedrijf willen binden.

  Ik wil bevlogen HR-advies

Wil je meer informatie over de mogelijkheden?

Neem dan direct contact met ons op.