Voor wie is NL Leert Door?

NL Leert Door is voor iedereen vanaf 18 jaar tot de pensioengerechtigde leeftijd die werkt of werkt zoekt. Dus voor werknemers, ZZP-ers, flexwerkers en werkzoekenden. Je kunt er gebruik van maken als je getroffen bent door de coronacrisis, maar ook als je niet goed op je huidige plek zit of niet weet wat je wilt.

De NL Leert Door-subsidie kan nuttig voor je zijn als je…

 • …wilt weten wat je positie is op de arbeidsmarkt
 • …wilt weten hoe je je verder zou kunnen ontwikkelen
 • …wilt weten wat voor opleidingen je zou kunnen kiezen
 • …niet meer weet wat je wilt
 • …niet meer op je plek zit bij je huidige werkgever
 • …weet wat je wilt, maar ondanks vele sollicitaties er toch niet tussen komt
 • …wilt sparren met een adviseur over je carrièremogelijkheden
 • …je wilt heroriënteren
 • …wilt weten wat je talenten zijn én hoe je deze kan inzetten in je werk

Wat houdt ontwikkeladvies van NL Leert Door in?

 1. Je krijgt inzicht in jouw talenten
  Je komt te weten wat jouw stijl van communiceren is, alsmede je drijfveren en talenten. Daarnaast krijg je inzicht in welke rol, sector of werkomgeving jij het beste tot je recht komt.
 2. Een arbeidsmarktscan
  Je krijgt inzicht in waar mogelijkheden zijn voor jou op de arbeidsmarkt. Op dit moment én in de toekomst. Deze scan is digitaal.
 3. Persoonlijke begeleidingsuren met onze loopbaanadviseur
  Een ontwikkelprogramma omvat drie tot vier afspraken bij ons op kantoor.
 4. Persoonlijk ontwikkelplan
  Een kort en bondig plan voor jouw toekomst met praktische tips. Dit stel je samen op met de adviseur.
 5. Regelen van de subsidieaanvraag
  Wij regelen alles omtrent de subsidieaanvraag voor je.

Wie voert de regeling uit?

De NL Leert-Door regeling mag alleen worden uitgevoerd door een adviseur die voldoet aan strenge kwaliteitseisen, zoals bijvoorbeeld een NOLOC-registratie. Bij Vos Opmaat hebben we diverse medewerkers in dienst met deze bevoegdheid.

Is NL Leert Door ook op afstand af te nemen?

Jazeker. Indien je dat wilt, kunnen wij de loopbaanbegeleiding via videocalls doorlopen. Ook als je bij ons op kantoor komt, houden we rekening met de coronamaatregelen en de anderhalve meter-regeling.

Hoeveel vergoedt deze subsidie?

De NL Leert Door-subsidie vergoedt het volledige bedrag van een loopbaanadviesprogramma ter waarde van €700,-. Je hoeft je dus niet druk te maken om potentiële kosten: het afnemen van een programma is voor jou helemaal kosteloos. In totaal is er €50 miljoen aan subsidie beschikbaar.

Hoe werkt het?

 1. Meld je bij ons aan
  Wij hebben meerdere NOLOC-geregistreerde adviseurs beschikbaar, en zorgen ervoor dat jij de adviseur krijgt die het beste past bij jouw wensen en situatie. Heb je zelf een voorkeur? Geef dit vooraf bij ons aan.
 2. Wij vragen de subsidie aan
  Hiervoor vul je vooraf een online vragenlijst in. Daarnaast hebben we wat gegevens van je nodig, zoals een CV en kopie van je paspoort.
 3. We plannen het eerste gesprek
  Bij de toekenning van de subsidie kunnen we gelijk starten. Dit is doorgaans binnen een week. Voorafgaand aan het eerste gesprek maak je een arbeidsmarktscan én beantwoord je een paar aanvullende vragen over jouw persoonlijke situatie.
 4. Ontdek waar jouw kansen op de arbeidsmarkt liggen
  Tijdens de gesprekken met onze loopbaanadviseur worden jouw talenten, wensen en zorgen met betrekking tot werk besproken. Dit is uiteraard allemaal vertrouwelijk. Op basis hiervan stellen we een ontwikkeladvies samen, waarin jouw groei en toekomstplannen centraal staan. We laten je ontdekken waar kansen op de arbeidsmarkt liggen, welke mogelijkheden je hebt, hoe je je verder kunt ontwikkelen en hoe je je werk leuk blijft houden. Kortom: je krijgt praktische handvatten voor nu, maar ook voor de toekomst!


Waarom is de NL Leert Door-subsidie in het leven geroepen?

NL Leert Door is onderdeel van de NOW 2.0-regeling van de rijksoverheid. Deze regeling is in de hoofdmoot tot stand gekomen door blijvende veranderingen in de markt dankzij de coronacrisis. Maar ook hiervoor was deze door robotisering, automatisering en tekorten in bepaalde sectoren al een tijdje aan het veranderen.

Een andere reden is om de duurzame inzetbaarheid van medewerkers te bevorderen. Wij streven ernaar om mensen weer gezond en met plezier te laten werken. Iets dat hard nodig is: door een toenemende druk op de werk-privébalans, is een burn-out namelijk hard op weg om volksziekte nummer 1 te worden.

Tot slot is het een financieel steuntje in de rug. Een loopbaanadviestraject is normaal gesproken best aan de prijs, wat de drempel voor veel mensen te hoog maakt. Het gevolg is dat mensen op hun plek blijven zitten en zich niet ontwikkelen. Door dit te subsidiëren kan zowel werknemer als (nieuwe) werkgever hiervan profiteren.

Randvoorwaarden NL Leert Door-regeling

 • De adviseur moet gekwalificeerd zijn om het ontwikkeladvies te mogen geven, bijvoorbeeld door een Noloc certificering
 • Er geldt een verplichte arbeidsmarktscan
 • Er is een minimum aantal begeleidingsuren
 • Administratieve voorwaarden: het bijhouden van gespreksverslagen, het opstellen van een persoonlijk ontwikkelplan, een prestatieverklaring en toestemming tot verwerking van persoonsgegevens.