Een beetje stress hebben we allemaal wel eens. Als we de bus bijna missen, een belangrijke afspraak vergeten of de wekker per ongeluk een uur te laat af horen gaan. Te veel stress is echter nooit gezond en heeft altijd invloed op de productiviteit op het werk. De meeste mensen die uitvallen ervaren te veel druk op verschillende gebieden. Bijvoorbeeld door het uitvallen van een collega én problemen thuis. Het is niet de stress zelf die problemen geeft, we hebben allemaal wel eens teveel op ons bordje. Het zijn spanningsklachten die je kunt herkennen als gevolg van deze stress die belangrijk zijn. Maar hoe doe je dat voor het te laat is?
Het is zinvol hier als ondernemer, leidinggevende of HR-professional alert op te zijn zodat je weet wanneer je moet handelen.
Vul het formulier in en ontvang gratis ons whitepaper met zes tips om stress te herkennen. Zo kun je ingrijpen voordat problemen ontstaan.
Huidige crisis zorgt voor extra stress
Door de coronacrisis werken er meer mensen thuis dan ooit. Voor de één handig, omdat er ineens minder reistijd is, er tijd ontstaat om te koken en er geen collega’s zijn die voor onrust zorgen. Voor de ander ontzettend zenuwslopend omdat niet alleen hij of zij maar ook de partner thuiswerkt.
Het wegvallen van de dagelijkse structuur en het zoeken naar een goede balans tussen werk en privé geeft bovendien ook regelmatig aanleiding voor (te hoge) spanningsklachten.
Herken stress bij je medewerkers
Stress is vaak voorbode voor erger
Wat begint met een beetje werkstress heeft als je er niets aan doet op langere termijn regelmatig ernstiger gevolgen. Een burn-out is niet voor niets beroepsziekte nummer 1. Daarom is het ontzettend belangrijk om hier alert op te zijn en signalen vroeg te herkennen. Negatieve gevolgen van een burn-out of stress zijn onder andere verminderde concentratie, onzekerheid, een laag zelfbeeld en een opgejaagd gevoel. Het is van belang om op tijd hulp te krijgen.
Voorkomen is vaak beter dan genezen
Het herkennen van signalen is vaak lastig maar belangrijk om vroegtijdig te kunnen doen. Voorkomen is namelijk vaak beter dan genezen. Op het moment dat iemand met lichte spanningsklachten rondloopt is er vaak relatief eenvoudig iets aan te doen, zodat iemand weer ‘opgeladen’ is en er een goede balans tussen draagkracht en draaglast blijft. Vroegsignalering maakt het makkelijker, goedkoper en eenvoudiger voor je werknemer en voor jou als bedrijf om het op sneller en goedkoper op te lossen.
Herken de signalen op tijd, download het whitepaper
Om je vast op weg te helpen, zetten wij vijf belangrijke pijlers om stress te herkennen voor je in een overzichtelijk whitepaper. Zo herken je de signalen eerder en kun je er ook sneller iets mee doen.