Wil je meer informatie over de mogelijkheden?

Neem dan direct contact met ons op.

Vos Opmaat Consultancy

Talentontwikkeling? Dát is topsport!

Talentontwikkeling is binnen de sport een vanzelfsprekendheid. Al vanaf jonge leeftijd wordt talent gescout, binnen gehaald (en gehouden) ontwikkeld, gecoacht en getraind. Iedere talent weet dat succes niet vanzelf komt; je moet er voor werken. 
Want, met alleen talent kom je er niet.

Elke topsporter heeft heel wat doorstaan om op top niveau te komen, zowel fysiek als mentaal. Hij of zij heeft vlieguren gemaakt, heeft gefaald en is weer door gegaan. Gestimuleerd en getraind door ouders, coaches, trainers en een team eromheen.  Voor elke topsporter is er een plan om ervoor te zorgen dat er progressie wordt geboekt zodat resultaten worden behaald. Op dit moment is er bij veel bedrijven een tekort aan geschikt personeel. De ‘war for talent’ is gaande. Organisaties proberen toptalenten te scouten en aan zich te binden.  Maar heel vaak houdt dan de vergelijking met sport op. Want waar het in de sport vanzelfsprekend is, namelijk et managen en continue ontwikkelen van talent, is dit in het bedrijfsleven (nog) lang niet altijd onderdeel van de dagelijkse gang van zaken. Vaak zien we hiervoor twee oorzaken:

  • Talentontwikkeling is moeilijk en duur

    Er heerst het grote misverstand dat talentontwikkeling alleen maar mogelijk is door middel van uitgebreide talentenprogramma’s die veel tijd en geld kosten en ook erg ingewikkeld zijn.

  • Een coachende leidinggevende? 

    Niet iedere medewerker is gewend om een ‘coach’ of trainer te hebben en kijkt al helemaal niet op deze manier naar zijn leidinggevende. Niet elke leidinggevende ziet zichzelf ook als ‘coach’.

Stilstand is achteruitgang. Niets doen is geen optie. Dit geldt niet alleen in de sport, maar ook voor iedere organisatie. Het ontwikkelen van talent is niet meer dan ervoor zorgen dat je elke dag een beetje beter wordt in datgene wat je goed kunt of graag doet.  Maar hoe zorg je daar nu voor? Hier een paar tips:

1. Begin met jezelf

Het ontwikkelen van talent start bij het kennen van jezelf. Het begint bij het herkennen van je eigen talenten en non-talenten. Maak jouw talenten inzichtelijk, begin met een nul-meting en leg doelen vast. Vervolgens ga je aan de slag om deze doelen ook daadwerkelijk te behalen en stel je een plan van aanpak op. Bedenk ook wie of wat je hierbij zou kunnen ondersteunen, zoals een coach,  trainingsschema, materialen of faciliteiten.

2. Wees een coach

Wil jij talent stimuleren en ontwikkelen? Gedraag je als een coach. Uit onderzoek is gebleken dat we zelf het meeste leren als kennis en vaardigheden aan iemand anders wordt overgedragen. Zoek talent én ga er mee aan de slag. Zet je eigen talenten in om het maximale uit jezelf én iemand anders te halen. Maak een plan, stel doelen, schaaf bij en stimuleer.  Of je nu medewerker, leidinggevende of directeur bent: Iedereen kan iemand coachen en talent stimuleren in zijn of haar omgeving.

3. Zorg voor een stimulerende omgeving

Ontwikkeling wordt maximaal gestimuleerd in een omgeving die dit uitlokt. Zorg voor een vertrouwde omgeving waarin kennis wordt gedeeld, succes wordt gevierd en waarin fouten gemaakt mogen worden.  Want twee weten meer dan éen en van fouten kun je leren. Het resultaat? In een cultuur waar leren onderdeel is van de dagelijkse gang van zaken, wordt ontwikkeling maximaal gestimuleerd. Deel de goede maar ook de moeilijke zaken en stimuleer je omgeving dit ook te doen. Bij de koffie, tijdens een werkoverleg of tijdens een evaluatie gesprek. Ontwikkelen kan altijd en overal!

4. Het is nooit klaar – kijk achterom

Ontwikkelen gaat soms langzaam. Er is geduld, tijd en aandacht voor nodig. Het is daarom ook nooit af. Er is altijd wel weer een nieuw doel; voor jouzelf, je team of voor je organisatie. Evalueer dan ook regelmatig de progressie die is gemaakt. Door terug te kijken zie je wat je hebt geleerd. Dat stimuleert en zorgt ervoor dat je het blijft volhouden. 

Talentontwikkeling? Dat is topsport!