Wil je meer informatie over de mogelijkheden?

Neem dan direct contact met ons op.

Vos Opmaat Consultancy

6 tips om ontspannen en effectief thuis te werken  

En dan ben je ineens thuis aan het werk en valt je gestructureerde kantooromgeving helemaal weg. Hoe kun je met al die katten, huisgenoten en andere prikkels toch nog rustig werken? Om dit voor elkaar te boksen, heeft VOS een aantal tips voor je, die je ontspannen en effectief laten thuiswerken.  

1. Zorg dat je niet afgeleid wordt

Dit lijkt een open deur, maar thuis raak je namelijk veel gemakkelijker afgeleid. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat je alle belangrijke taken als eerste doet. Hierdoor verzet je je beste werk voordat je concentratie begint af te nemen.

Begint je telefoon ondertussen toch te rinkelen? Stop ‘m lekker weg of zet hem op ‘niet storen’. Afspraken kun je wel via Microsoft Teams of Google Hangouts afnemen. En klik ook alle potentiële tabbladen op je computer weg die kunnen afleiden. Voor de nieuwsjunkies: de wereld is vaak echt nog wel hetzelfde na twintig minuten. 

2. Breng structuur aan

Structuur in je thuiswerkleven is de sleutel tot succes. Houd daarom een strak schema aan: begin op een vast tijdstip en stop op een gezette tijd. Plan ook je pauzes in. Desnoods kun je gewoon je standaardwerktijden aanhouden. Ga echter niet té lang door: blokken van 1 á 2 uur werken vaak het beste. 

 Wanneer het hele gezin (inclusief kinderen) thuis is, is dit misschien wat lastiger. Ben je allemaal tegelijk thuis? Houd die blokkenstructuur aan en wissel elkaar. Ga niet tegelijk met je kids aan de slag! 

3. Beheer je documenten goed

Zorg dat alles straks goed terug te vinden en makkelijk over te zetten is als je weer naar kantoor moet. Dat niet alleen: maak geregeld een back-up. Het zou zonde zijn als je computer ineens crasht na lang werken aan een belangrijk document. Sla daarom op in de online cloud waar mogelijk. Let tot slot op de AVG-wetgeving: laat geen dossiers liggen op het bureau waar je kinderen ook hun huiswerk maken.

4. Stel doelen op

To-dolijstjes zijn ook in deze tijd je vriend! Maak deze aan het begin van de dag en werk deze puntsgewijs uit. Werk hierin niet alleen in taken, maar ook in doelen – voor jezelf én voor je team. Deze tijd is daarnaast een uitgelezen moment om aan je doelstellingen te werken voor de lange termijn. Is er nog een opleiding die nuttig kan zijn of denk na over hoe de toekomst van je loopbaan.

5. Zorg voor een goede catering

Voor effectief thuiswerken, is het belangrijk dat je alles in huis hebt om te kunnen eten en drinken. Halverwege de dag naar de supermarkt om koffie of thee te halen, is niet productief. Plan daarom de momenten dat je boodschappen gaat doen goed in. Oh, en op kantoor heb je waarschijnlijk ook geen la met koek en snoep – dus trap niet in de valkuil om dat er nu bij te pakken.

6. Blijf in beweging!

De hele dag op je bureaustoel blijven zitten, zorgt ervoor dat je productiviteit afneemt. Haal af en toe eens koffie of wissel zitten en staan af. Kom gerust even uit je stoel als je een telefoontje pleegt. Die eerder genoemde boodschappen? Haal die (na werktijd!) lekker lopend. Denk hierbij niet alleen aan jezelf: houd elkaar in beweging. Doe met je kinderen een danscompetitie of spring met zijn allen even op de trampoline!

Effectief thuiswerken

Deze tips brengen ongetwijfeld een beetje rust in je hoofd. We begrijpen het echter dat dit niet altijd het geval kan zijn: opeens ben je de hele dag moeder of heb je geen moment meer voor jezelf. Wij van Vos staan altijd klaar om je in dit soort situaties te helpen, en hebben diverse programma’s, zoals stress- en burnoutbegeleiding, die ervoor zorgen dat jij ook thuis werkgeluk kan ervaren. Neem in dat geval gerust eens contact met ons op.