Wil je meer informatie over de mogelijkheden?

Neem dan direct contact met ons op.

Vos Opmaat Consultancy

Hoe ga je als leidinggevende om met (het voorkomen van) een burn-out? 

Hoe ga je als leidinggevende om met (het voorkomen van) een burn-out?

Burn-out- en stressklachten zijn volksziekte nummer één. Sinds vorig jaar is het ook een erkende ziekte door de Wereld Gezondheidsorganisatie. Wekelijks helpen wij daarom mensen hun werk beter te integreren in hun leven. Tegenwoordig treft het vooral mensen van 25-45 jaar, mensen in de bloei van hun leven.  Een burn-out moet je daarom zeker serieus nemen als werkgever: medewerkers kunnen zomaar een jaar thuis zitten, wat al snel kosten tot €60.000,- kan opleveren. 

Stressklachten uiten zich in alle vormen en maten: fysiek, mentaal en emotioneel. Veel mensen herkennen het zelf echter vaak pas als het écht heftig is. Iemand van buitenaf heeft dit doorgaans veel sneller door. Als leidinggevende kun je dus een sleutelrol spelen in het voorkomen van een burn-out. 

Echter merken we dat dit niet in alle gevallen even serieus wordt genomen óf dat er te laat wordt gereageerd. Op het moment dat je als buitenstaander bij iemand stresssignalen ziet, is er vaak meer aan de hand en is het essentieel om hierover in gesprek te gaan en de juiste stappen te zetten. 

Het kan bijvoorbeeld dat klachten zijn ontstaan, doordat diegene teveel leefde naar de verwachting van anderen. Hierdoor houden ze ongemerkt geen rekening met hun eigen verlangens of geven ze te weinig hun grenzen aan. Het kan echter ook zo zijn dat er een plotselinge verandering is in de persoonlijke omstandigheden. In de meeste gevallen is het echter niet duidelijk aanwijsbaar waarom iemand uitvalt met stressklachten. Meestal is het een opeenstapeling van factoren in zowel werk als privé, waar ook iemands persoonlijkheid een rol speelt.  

Als werkgever kun je hierop inspelen door ervoor te zorgen dat je een goede dialoog hebt met je medewerkers. Weet wat er scheelt. Naast het dagelijkse contact bij het koffieapparaat, is een evaluatiegesprek zo’n moment om zaken als werk-privébalans, betrokkenheid en ontwikkeling te bespreken. Dit zou ook een vast thema kunnen zijn tijdens een werkoverleg.  

Andere zaken die helpen om stressklachten te voorkomen, is door bijvoorbeeld werknemers zelf hun tijd in te delen. Hierbij worden pauzes niet overgeslagen, en worden er duidelijke werkafspraken en rolomschrijvingen gemaakt.

Stress- en burn-outbegeleiding

Wij vinden het belangrijk om zo vroeg mogelijk met ondersteuning te beginnen bij vaststelling van een eventuele burn-out. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat hoe sneller er hulp komt, des te sneller iemand weer opknapt. Om deze reden is de ondersteuning ook geschikt voor werknemers die nog niet helemaal uitgevallen zijn.  

Stress- en burn-outbegeleiding is erop gericht om werk te integreren in het dagelijkse leven. In de eerste fase geven we mensen vooral handvatten hoe ze hun energie weer op kunnen bouwen. Eerst moet fysiek herstel plaatsvinden. Daarna zetten we de talentenanalyse in, om stressfactoren in kaart te brengen en hoe ze hiermee om kunnen gaan. Ten slotte gaan we, indien nodig, ook aan de slag met een heroriëntatie op de functie. Hierbij houden we veel contact met de leidinggevende, om ook de hernieuwde invulling van werk en de opbouw in uren goed te begeleiden.  

Neem burn-outs in ieder geval serieus. Wil je meer hierover weten of denk je dat een van je werknemers tegen een burn-out aanloopt, dan kun je mij of een van mijn collega’s altijd aanschieten.