Wil je meer informatie over de mogelijkheden?

Neem dan direct contact met ons op.

Vos Opmaat Consultancy

Hoe een goede werk-privébalans bijdraagt aan duurzame inzetbaarheid

Werk-privébalans is de balans tussen je werk en de rest van je leven. Werk en privé. Het is bewezen dat een goede balans ervoor zorgt dat je met meer plezier en meer productiviteit werkt en leeft. Veel mensen vinden dit echter ingewikkeld. Helemaal in deze tijden, waarin de lijn tussen privé en werk ernstig vervaagd. Coaching hierin is daarom meer zinvol dan ooit. 

Om maar even met wat cijfers te komen: één op de drie werknemers vindt het combineren van werk en privé ingewikkeld. De grootste klappen vallen bij mensen met een baan van meer dan 28 uur per week én die ook nog eens kinderen hebben. In totaal combineert slechts 13% van alle werknemers in Nederland dit moeiteloos. Voor mensen met kinderen onder de twaalf ligt dit percentage slechts op 4%. Vier procent!  Daarnaast blijkt uit onderzoek van TNO dat 35 procent van het werkgerelateerde ziekteverzuim veroorzaakt wordt door stress.  

Bij Vos Opmaat doen we hier graag wat aan. Of beter gezegd: wij streven ernaar om dit soort percentages te voorkomen. Niet alleen omdat wij een groot voorstander zijn van amplitie (het versterken en verbeteren van het psychisch welbevinden van medewerkers), maar ook omdat een goede balans tussen werk en leven veel voordelen met zich meebrengt. Duurzame inzetbaarheid, bijvoorbeeld. Iemand die duurzaam inzetbaar is, haalt meer voldoening uit zijn of haar werk, is productiever, gemotiveerder en werkt efficiënter. Een goede balans tussen werk en privé is eigenlijk onmisbaar!  

Een verstoring in werk-privébalans herkennen

Maar hoe zie je als werkgever dat een van je werknemers kampt met een verstoring in zijn werk-privébalans?  

Om deze vraag te beantwoorden, is het goed om te weten dat een verstoorde balans door zowel werk- als privé omstandigheden kan ontstaan. En juist de omstandigheden op het werk kan een werkgever goed in de gaten houden. Mogelijke signalen voor een (haast) verstoorde balans zijn bijvoorbeeld: veel deadlines missen of overwerken, iemand komt op het werk gestresst over, iemand verzuimt vaak of lijkt minder gemotiveerd.  

Een verstoorde werk-privébalans door de privésituatie is vaak minder goed zichtbaar. Toch zijn er wel een aantal risicogroepen onder het medewerkersbestand aan te wijzen. Denk aan ouders met jonge kinderen, mantelzorgers of mensen met schulden. Maar ook mensen die minder veerkrachtig zijn. Hoe goed iemand balans kan houden tussen werk en privé, heeft namelijk veel te maken met iemands veerkracht. De mate waarin iemand dit laat zien, bepaalt ook het risico op stressklachten en een burn-out 

Tenslotte is het gebruik van online media en digitalisering een factor dat de werk-privé balans kan verstoren. We dragen werk vaak de hele dag bij ons door het gebruik van onze mobiele telefoon en laptops. In deze tijden is het makkelijk om altijd bereikbaar te zijn. Juist dit gemak kan ervoor zorgen dat werk en privé teveel door elkaar gaan lopen en de balans verstoord dreigt te raken.  

Work-Life Balance 

De belangrijkste tip die we elke werkgever geven: zorg ervoor dat er beleid is op het gebied van duurzame inzetbaarheid. Want wat doe je als een medewerker de zorg tussen kinderen én werk niet goed meer kan combineren?  

Om ervoor te zorgen dat dergelijke problematieken niet opzwellen tot bijvoorbeeld overspannenheid of een burn-out, bieden wij Work-Life Balance aan. Hierin brengen wij de positieve gezondheid van de medewerker in kaart, onder andere met behulp van een veerkrachtmeting. Daarnaast gaan we aan de slag met het stellen van doelen, prioriteiten en het aangeven van grenzen. Ook vinden we het belangrijk dat jij, als leidinggevende, een verstoring van een werk-privébalans leert herkennen. Dat je de dialoog hierover aangaat, en dat je leert om interventies in te zetten die deze balans in stand houden. Daarom betrekken we werkgevers (indien gewenst) in de begeleiding. 

Het doel: meer plezier en balans in het werk & privé te krijgen, zodat iedere werknemer niet alleen duurzaam inzetbaar wordt, maar ook van het leven gaat genieten! Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem gerust contact met ons op!