Wil je meer informatie over de mogelijkheden?

Neem dan direct contact met ons op.

Vos Opmaat Consultancy

5 handvatten om ook op afstand aan teambuilding te werken 

Wij geloven dat een positieve én effectieve werksfeer ontstaat wanneer een groep mensen met verschillende competenties, elkaar nodig hebben voor het realiseren van een groter doel. ‘Elkaar’ is in tijden van corona echter minder vanzelfsprekend dan anders. In deze blog geven we je daarom handvatten zodat jij ook in dit thuiswerkleven een hecht team kan scheppen én houden!

1. Zeg gezamenlijk goedemorgen (en sluit ook weer met elkaar af)
Normaal gesproken zag je elkaar vrijwel de hele dag op kantoor. Het is daarom belangrijk  contactmomenten te onderhouden. Wij hebben daarom dagelijks een korte dagstart via Teams en sluiten ook gezamenlijk de dag af. We bespreken hoe alles verlopen is, maar houden daarnaast ook ruimte voor een grapje of een nieuwsitem. Dit blijft belangrijk: zo is het voor iedereen duidelijk wanneer de dag begonnen is, en wanneer we klaar zijn met het werk.     

2. Zorg voor een virtueel koffiezetapparaat
We begrijpen dat het verleidelijk is om direct met de inhoud te starten, maar zo mis je ook belangrijke sociale interactie. Normaal gesproken was het koffieapparaat of de kantine dit, dus zorg voor een virtueel alternatief! Stimuleer dus ook de wat minder belangrijke gesprekken, maak eens een grapje of bespreek nieuwsactiviteiten. Hoe gaat het thuis? Heb je nog wat leuks gedaan? Vraag medewerkers er afzonderlijk naar!

3. Laat de ICT voor je werken (maar spreek wel af welke apps je gebruikt)
Zoom, WhatsApp, FaceTime, Teams… er zijn ongelofelijk veel mogelijkheden om met elkaar te videobellen. Om nog maar te zwijgen over al die applicaties die mogelijk zijn voor slimme takenlijstjes, gezamenlijk bestandsbeheer of andere toepassingen. Het lijkt een dooddoener, maar maak daarom afspraken met elkaar welke apps je wel en niet gebruikt. Het laatste dat je wilt, is dat je er tijdens een vergadering achter komt dat de helft van het team een andere applicatie gebruikt… 

4. Videobel met mate
Wij merken dat mensen online videobellen erg intensief vinden. Hoe dit komt? We kijken lang geconcentreerd naar een scherm en knipperen minder vaak dan een face-tofacegesprek. Ook vangt je brein door het ontbreken van ‘normale interactie’ minder lichaamstaal op, waardoor je prikkels vaak langer moet verwerken. Dus ondanks dat het goed is om een dagstart en eindmoment in te plannen, moet je er als leidinggevende voor zorgen dat je team niet de hele dag aan het bellen of skypen is. Bij ons duurt het openen en sluiten van de dag maximaal vijftien minuten.

5. Hang niet teveel de controlfreak uit als leidinggevende
Als leidinggevende is het met zo’n grote afstand lastig om ervanuit te gaan dat medewerkers hun werk wel doen. Je hebt er immers veel minder oog op, en thuis spelen er ongetwijfeld duizenden stoorfactoren (kinderen, mooi weer).

Goede afspraken dragen natuurlijk bij om dit te voorkomen. Het is echter ook belangrijk om uit te gaan van goede intenties van je team. Realiseer je als leidinggevende dat deze situatie voor iedereen lastig is. Toon begrip voor de situatie waarin je medewerker zich bevindt.  Heb je toch het gevoel dat je zaken mist of dat iemand weinig productief is? Zet die ergernis dan niet om naar controle, maar maak dit bespreekbaar! Hoe transparanter jij bent, hoe beter de samenwerking. 

Hulp nodig? Wij staan (ook na corona) klaar met tips & advies

Een hecht team is het mooiste dat er is. Toch begrijpen we dat dit in deze tijd nog best lastig is. Kom je erachter dat je team nog wat beter kan communiceren? Houd een lijstje bij van zaken die anders of beter kunnen, en neem jezelf voor om dit te evalueren als iedereen weer op kantoor is (zorg dan wel voor wat lekkers bij de koffie).  

Daarnaast zijn wij ook altijd beschikbaar voor teambuildingsessies. Onze sessies geven (onder andere door middel van een uitgebreide persoonlijkheidsanalyse) inzicht in de persoonlijke kwaliteiten en talenten van medewerkers, hun stijl van communiceren en persoonlijke ontwikkelpunten. Daarnaast kom je achter teamverhoudingen en hoe iedereen elkaar ziet. Dit zorgt voor meer houvast bij het verbeteren van teamprestaties en het verdelen van taken en verantwoordelijkheden.  

Neem contact op met Lydia