Wil je meer informatie over de mogelijkheden?

Neem dan direct contact met ons op.

Vos Opmaat Consultancy

5 tips om beter te solliciteren in tijden van crisis

De arbeidsmarkt lijkt helemaal op slot te zitten. Banen verdwijnen, bedrijven vallen om. Solliciteren is dan misschien wel het laatste waar je momenteel aan denkt. Of toch niet? Het geeft je ook de ruimte stil te staan bij je carrière en meer tijd om nieuwe stappen te zetten. In dit blog geven we je 5 tips om beter te solliciteren in deze hectische periode.  

Tip 1: Neem de tijd

Solliciteren is niet makkelijk en zeker niet in crisistijd. In sommige sectoren is het aantal beschikbare banen de afgelopen maanden gelijk gebleven of zelfs gedaald. In sectoren als de horeca en beveiliging nam het aantal banen enorm af, terwijl de vraag naar docenten, monteurs en hoveniers juist steeg. Het kost tijd, zeker nu. Houd dit in je achterhoofd wanneer die zoektocht naar een nieuwe baan maar niet lijkt te lukken en laat je niet ontmoedigen.

Tip 2: Onderzoek wat bij je past en blijf gaan

Als je een perfect passende baan zoekt, moet je weten wat dit is. Zoek je een warm en gezellig team, of zit je liever alleen op kantoor? Als je jezelf en je ideale werkomgeving goed kent, gaat gericht solliciteren ook een stuk makkelijker. Je vindt meer specifieke vacatures en weet ook wat níet bij je past. Dit helpt je om gerichter te blijven solliciteren en voorkomt dat je tijdens je baanzoektocht met hagel schiet.

Tip 3: Gebruik je talent

Heb je geen idee wat die talenten zijn? Vraag vrienden of familie dan eens of ze je in drie woorden kunnen omschrijven. Kans is groot dat je overlap krijgt in antwoorden die je niet had verwacht. Wie weet ben je wel heel creatief, zorgzaam en geduldig zonder dat je je daar zelf bewust van bent. Liggen er mogelijkheden om met die talenten meer te doen dan je nu doet. Echt geen idee? Laat dan eens een talentenanalyse uitvoeren. Daarmee achterhaal je je drijfveren, competenties en talenten.

Die je vervolgens weer kunt gebruiken tijdens het solliciteren. De meeste mensen vergeten bij het solliciteren om zich te verplaatsen in wat de werkgever zoekt. Kortom, koppel je talent aan de vraag van de werkgever en je hebt vaak een streepje voor. Denk daarbij aan je kennis, kunde, vaardigheden maar vergeet ook je goede persoonskenmerken niet.

Tip 4: Houd altijd een alternatief

Het lijkt contraproductief: solliciteren op verschillende banen, terwijl je al lang weet wat je wilt. Toch kan het goed zijn om altijd nog ‘iets te hebben lopen’. Of het nu een netwerkgesprek, online sollicitatie of tweede gesprek is. Op die manier kun je het namelijk beter verwerken als die ene sollicitatie onverhoopt toch niet zo goed is gegaan als je had gehoopt. En in het beste geval? Dan kun je straks misschien zelfs kiezen!

Tip 5: Blijf doorzetten

Je hebt maar één baan nodig zeggen ze wel eens. Ook al heb je de laatste tijd misschien de ene na de andere afwijzing te verwerken gekregen, je hebt maar één ja nodig. Blijf dan ook optimistisch, hoe moeilijk dat ook is. Blijf jezelf in de tussentijd verder ontwikkelen in dat waar jij goed in bent en waar je blij van wordt. On- en offline zijn er volop mogelijkheden om je te blijven ontwikkelen; van een online cursus marketing tot filmpjes waarin je leert hoe je een band vervangt.

Het is ook goed om tijdens het solliciteren in je achterhoofd te houden dat je eigenlijk antwoord geeft op een vraag die een werkgever heeft. Hij of zij wil graag weten hoe jij er straks voor zorgt dat het werk van dag tot dag goed gebeurt. Wat maakt dat jij dit straks succesvol kunt doen? Een inzicht dat je weer mee kunt nemen in je sollicitatievoorbereiding.