Wil je meer informatie over de mogelijkheden?

Neem dan direct contact met ons op.

Vos Opmaat Consultancy

Wouter: “Het roer moest om” 

Wouter* is van middelbare leeftijd, heeft hbo-bedrijfseconomie succesvol afgerond en daarna verschillende uitdagende functies bij diverse bedrijven gehad. Van multinationals en een gemeente tot zorginstellingen. Helaas liep hij in zijn financieel adviserende rol tegen een aantal zaken aan en voelde hij zich niet gelukkig. Daardoor kwam Wouter halverwege 2020 thuis te zitten met een burn-out.  

*om privacyredenen is de naam gefingeerd 

Werkloos in coronatijd en niet wetende welke kant hij op wilde gaan; het was een complexe cocktail voor Wouter. Na een periode van rust, was het tijd om weer iets te gaan ondernemen. Wouter nam contact op met het UWV, om hulp te krijgen bij het vinden van de juiste loopbaanroute. Na een oriënterend gesprek viel de keuze op Vos Opmaat Consultancy als de geschikte partij om het traject mee in gang te zetten. Onze visie, de persoonlijke ‘op maat’ aanpak en krijgen van een vaste adviseur spraken hem aan. 

“Met nog vele werkzame jaren te gaan ben ik samen met mijn partner tot het besluit gekomen: het roer moet om!” – Wouter  

Op zoek naar werk dat zin geeft

Wouter heeft bij ons een Werkfit traject gevolgd. Hij had als doel om zijn werkvermogen en de sollicitatievaardigheden op peil te krijgen, en daarmee passend werk te vinden. Werk dat zin geeft en dat hij voor langere tijd met plezier zou kunnen doen.  

We hebben daarom eerst samen gekeken naar zijn werkverleden, maar ook naar zijn privésituatie en behoeften. Door een persoonlijkheidsanalyse heeft hij inzicht gekregen in zijn sterke punten en drijfveren, maar ook helder gekregen waarom bepaalde taken en rollen minder goed bij hem passen. De drijfveren waren snel duidelijk: hij krijgt vooral energie van het sociale aspect van werk. Het omgaan met mensen en de vele contacten.  

Nadat de motivatie duidelijk was, werd het tijd na te gaan wat voor werkplek bij hem zou passen. Een plek waar hij zijn kwaliteiten goed kan laten zien, en belangrijker nog, werk waar hij niet uitgeput van thuiskomt. Samen met de adviseur heeft hij daarom gekeken naar een goede opbouw in werkzaamheden en een passend werktempo. Zo zorgden we er samen voor dat de batterij niet leeg raakt, en wel voldoende opgeladen kan worden.  

Energie opbouwen 

Om een goed werktempo te vinden, hebben we besproken wat Wouter zou kunnen helpen om met energie zijn dag door te komen. Tijdens deze periode werkte Wouter al een dagdeel, zodat we samen na konden gaan wat hem energie opleverde en wat hem veel energie kostte. Vooral de contacten die hij door de dag had met klanten, gaven hem energie. Wat hem veel moeite kostte, was het werken onder tijdsdruk en het houden van overzicht.  

Onze adviseur heeft Wouter daarom begeleid in het creëren van overzicht in een zee van keuzes. De eerste stap voor het creëren van dit overzicht, was om via de Beroepenvinder van het UWV een top 5 beroepen op te stellen, die passen bij het profiel van Wouter. Het voordeel van het zoeken via deze methode is dat je direct kunt zien hoeveel vacatures er zijn bij de geselecteerde beroepen.  

  

Keuzes maken betekent soms dat zaken niet door kunnen gaan   

Onze adviseur heeft op basis van het persoonlijkheidsprofiel van Wouter, gecombineerd met eigen kennis en ervaring, een analyse gedaan. Hieruit kon worden opgemaakt welk werk en wat voor werkomgeving het beste bij Wouter passen. Toen dit duidelijk was, heeft Wouter via zijn eigen netwerk een werkervaringsplaats gevonden binnen een scholengemeenschap. Een voor hem passende rol met veel sociale contacten, waarbij hij zelf mee mag denken over de invulling van deze rol. Dit laatste geeft hem ook veel energie.   

Waar Wouter tijdens het Werkfit traject vooral baat bij heeft gehad, is de hulp bij het maken van keuzes. Door samen te kijken naar wat passend is, en stapsgewijs de mogelijkheden te behandelen. Hij geeft aan dat dit een lastig maar waardevol proces was. Hij is tot de conclusie gekomen dat het maken van keuzes soms ook betekent dat je niet álles kunt doen. En dat is helemaal oké.