Wil je meer informatie over de mogelijkheden?

Neem dan direct contact met ons op.

Vos Opmaat Consultancy

Van hobby naar werk met ons re-integratietraject op maat

Via het UWV kwam Sander* (24) bij ons binnen. Hij was vroegtijdig gestopt met de middelbare school, maar had daarna een opleiding afgerond in de richting van ICT-netwerkbeheer. Helaas lukte het hem vervolgens niet om een passende baan te vinden, waardoor hij al vanaf zijn 19e werkzoekend was. We vertellen je graag hoe hij uiteindelijk toch werk heeft gevonden en zelfs van zijn hobby zijn werk heeft kunnen maken.  

*om privacyredenen is de naam gefingeerd 

Toen Sander bij ons binnenkwam, hebben we eerst samen gekeken naar zijn wensen en behoeften. Een van de vervelende gevolgen van lang thuiszitten zonder werk, was voor hem namelijk een omgekeerd dag- en nachtritme. Hij sliep veel overdag en hield zich ’s nachts bezig met het aanleren van een nieuwe programmeertaal, zijn favoriete hobby. 

Maar dit omgekeerde dag- en nachtritme hielp niet bij het vinden van een passende baan. We zijn ons daarom als eerst gaan richten op het aanbrengen van structuur en het versterken van zijn sociale netwerk. Zo heeft hij bij een kringloopwinkel en de voedselbank werkervaring opgedaan en structuur opgebouwd in zijn dag en week. 

Met passie aan de slag

Tijdens de zoektocht naar een baan dacht Sander aanvankelijk aan de functie van postbode. Dit leek hem een functie met de nodige structuur en toch flexibiliteit. Maar zijn passie ligt bij het programmeren, en hij wilde eigenlijk liever van zijn hobby zijn werk maken. 

“Mijn ontwikkeling is onverwachts snel gegaan. In het begin was het eng om mee te beginnen, maar uiteindelijk ben ik heel erg blij dat het zo succesvol is verlopen.” – Sander 

Om te ontdekken waar de mogelijkheden voor hem lagen op het gebied van programmeren, hebben we hem bij deze zoektocht begeleid. Zo bezochten we samen open dagen van ICT-bedrijven. Daarnaast hebben we bij Vos Opmaat Consultancy een breed netwerk aan organisaties, dus we hebben ook samen rondgebeld naar bedrijven om Sander ICT (werk)ervaring op te laten doen. En met succes! Bij een bureau voor online en offline media in Groningen vonden we een mooie plek om die eerste werkervaring als programmeur in de wacht te slepen. 

En met succes 

Na ruim een half jaar stagelopen bij dit bureau, in combinatie met jobcoaching van ons, kijkt Sander terug op een succesvolle tijd. Het stagelopen beviel van beide kanten goed.  

Zowel het mediabureau als Sander zijn heel tevreden over de goede klik met elkaar. Ze zijn zo positief over de verdere samenwerking, dat Sander met een mooi jaarcontract is aangenomen als junior back-end developer. Ook tijdens zijn dienstverband bij de werkgever blijven we Sander én zijn werkgever met veel plezier begeleiden.