Wil je meer informatie over de mogelijkheden?

Neem dan direct contact met ons op.

Vos Opmaat Consultancy

Zo ontspan je na een hectische werkdag  

Na een zware dag op het werk, waarop je van afspraak naar afspraak bent gegaan, kan thuiskomen een enorme opluchting zijn. Eindelijk tijd voor wat ontspanning. Maar in de praktijk is het vaak lastig om te ontspannen. Er blijft continu de druk dat je nog iets moet doen. Als je hierdoor niet goed tot rust kan komen, kan dit gaan resulteren in stress. Dit kan uiteindelijk nog tot meer of ergere klachten leiden. In deze blog vertellen we je hoe je stress herkent, waarom ontspannen belangrijk is en hoe je dat het best kunt doen. 

Stress herkennen 

Vaak begint stress onschuldig. Maar het gevoel dat je te veel moet doen in te weinig tijd zorgt ervoor dat je je steeds meer onder druk voelt staan. Dit kan in een korte tijd uitlopen tot erge stressklachten. Het is daarom belangrijk om goed bij jezelf, maar ook bij anderen te kijken of je stresssignalen kunt herkennen. Wij hebben eerder al een blog geschreven over het herkennen van stress bij werknemers.  

Stress kan steeds heftigere vormen aannemen als je niet genoeg ontspant. Signalen van stress zijn bijvoorbeeld concentratieproblemen en stemmingswisselingen. Je kan niet met je hoofd bij één ding blijven, omdat je je onbewust ook druk maakt om andere dingen. Stressklachten kunnen ook lichamelijk zijn. Je kunt klachten krijgen zoals hoofdpijn, nek- en rugklachten of hartkloppingen. Het is erg belangrijk dat je dan naar je lichaam luistert, ontspanning gaat opzoeken en bij erge klachten ook naar de dokter gaat.  

Vijf tips om te ontspannen 

Maar hoe kun je dan goed ontspannen? Daar hebben we een paar tips voor: 

1. Blijf in beweging 

Beweging werkt stressverlagend. Je kunt je hoofd leegmaken, waardoor je even niet aan je werk of veel te lange to-do-lijst hoeft te denken. Daarnaast zorgt beweging ervoor dat je spieren soepeler en daardoor ook ontspannen worden. Zo worden de lichamelijke klachten van stress ook minder. 

2. Let op je ademhaling 

Door stress wordt je hartslag verhoogd en haal je snel adem. Dit kan bijvoorbeeld voor hyperventilatie zorgen. Wanneer je op je ademhaling gaat letten en lang en diep inademt, gaat je hartslag weer omlaag. Zo zorg je er met je ademhaling voor dat je meer ontspannen wordt. 

3. Neem tijd voor een hobby 

Misschien dat je door de stress niet altijd zin hebt in een hobby. Toch is het wel belangrijk dat je zo nu en dan tijd neemt om bezig te gaan. Dit zorgt ervoor dat je je hoofd even op iets anders kunt richten. Zoek daarom iets dat je leuk vindt om te doen en maak daar zo nu en dan tijd voor vrij. Door praktisch bezig te zijn gun je jouw hoofd even tijd om bij te komen en alle informatie te verwerken. Zorg dat je ook tijdens je werk zorgt dat je af en toe iets praktisch doet, zoals de vaatwasser leegruimen of het koffiezetapparaat schoonmaken.  

4. Creëer een ontspannen thuisomgeving 

Wanneer je thuiskomt na een lange werkdag, is het fijn om thuis een ontspannen sfeer te hebben. Dat kan al door kleine dingen. Steek bijvoorbeeld een kaarsje aan of leg je pantoffels in de ochtend al klaar, zodat je ze meteen kan aandoen als je thuiskomt. Een huis dat opgeruimd en op orde is, geeft ook een ontspannen sfeer. Het kan bijvoorbeeld helpen om voor jezelf vaste schoonmaakmomenten te hebben. Zo weet je waar je aan toe bent als je thuiskomt. 

5. Schrijf het op 

Door dingen op te schrijven, hoef je minder te onthouden. Zo zit je niet met allemaal deadlines en informatie in je hoofd. En wanneer je wilt weten wat er nog moet gebeuren, heb je dat op papier staan. 

Vind je het toch lastig om te ontspannen en kun je hier wel wat begeleiding bij gebruiken? Wij weten er alles vanaf! Neem gerust contact met ons op.

Ook beter ontspannen na je werkdag?