Wil je meer informatie over de mogelijkheden?

Neem dan direct contact met ons op.

Vos Opmaat Consultancy

Zo voorkom je een angstcultuur in jouw organisatie

Sla de afgelopen maanden de (digitale) kranten open en je leest volop berichten over machtsmisbruik en angstculturen binnen organisaties. Dat gun je niemand. Veiligheid is namelijk een basisbehoefte. Privé, maar zeker ook op je werk. Het is daarom ontzettend belangrijk dat dit gevoel er is, pas dan kun je ook innoveren. Maar hoe creëer je zo’n veilige omgeving? Aan de hand van een aantal onderdelen uit de piramide van Lencioni geven we je graag een aantal tips.

Fouten maken moet

Waar gehakt wordt, vallen spaanders. In elk bedrijf worden fouten gemaakt. In echt élk bedrijf. Door de stagiair, maar ook degene die al 20 jaar in dienst is. Het is een illusie om te denken dat mensen foutloos kunnen werken. Geloof er dan ook niet in.

Als je vooruitgang wilt boeken, is het belangrijk fouten te maken en deze te (kunnen) delen. Als je namelijk fouten maakt, ben je bezig met ontwikkelen. Zo leer je bijvoorbeeld waar het spaak loopt in de processen of wat je als team anders kunt doen. Het is daarom ook belangrijk dat je fouten met elkaar bespreekt. Daarmee voorkom je dat er in de toekomst dezelfde of zelfs grotere fouten worden gemaakt.

Heb vertrouwen

Lencioni legt een grote nadruk op het belang van vertrouwen. Het zorgt voor een hecht team. Dat sijpelt overal in door, omdat het de bouwsteen van de piramide is. Als er geen vertrouwen is, dan is goed teamwork bijna onmogelijk. Dat laten de voorbeelden uit de nieuwsberichten ook zien. Onder vertrouwen verstaan wij: de zekerheid van teamleden dat de intenties van hun collega’s goed zijn en dat zij het beste met je voor hebben.

Dit onderlinge vertrouwen zorgt er onder andere voor dat je nieuwe ideeën durft te delen, dat onderwerpen bespreekbaar zijn en dat je constructief verder komt.

Durf kwetsbaar te zijn

Fouten maken moet, zeiden we al eerder. Dat vraagt een houding van kwetsbaar durven zijn. Dat wil niet zeggen dat je alle emoties gelijk op tafel moet leggen. Het betekent wel dat je af en toe toegeeft dat je ook niet weet hoe je een lastige klus aan moet pakken. Dat je opkijkt tegen een belangrijk gesprek. Dat je benieuwd bent hoe een nieuwe aanpak uitpakt, omdat je niet weet wat de uitkomst zal zijn.

Dit maakt je niet onkundig (de angst die veel leidinggevenden, ondernemers en managers hebben) maar menselijk.

Wees samen verantwoordelijk

Klinkt de uitspraak ‘Als ik het zelf doe, weet ik zeker dat het goedkomt’ je bekend in de oren? Dan is het misschien goed om af en toe de touwtjes uit handen te geven. Werknemers nemen namelijk veel meer verantwoordelijkheid op het moment dat ze die verantwoordelijkheid ook krijgen.

Dit kun je doen door samen met je collega’s op een gelijkwaardige manier te bespreken hoe je de werkzaamheden kunt verdelen. Bedenk samen waar ieders zijn talenten, wensen en behoeftes liggen en verdeel onderling de workload. Door iemand eigenaar te maken van een werkonderdeel of een proces, zul je merken dat ze hun verantwoordelijkheid ook nemen en dat ruimte ontstaat om elkaar aan te spreken op hun verantwoordelijkheid.

Ga conflicten niet uit de weg

Bij een angstcultuur denk je mogelijk aan conflicten. Confrontaties. Mensen die al stemverheffend met twee tegenovergestelde meningen lijnrecht tegenover elkaar staan. Die gesprekken gaan de meeste mensen het liefst uit de weg.

In een gezonde organisatie zijn regelmatig conflicten. Meningen die verschillen, mensen die het niet met elkaar eens zijn. Het is belangrijk deze conflicten niet uit de weg te gaan, al vlieg je ze idealiter wel anders aan dan bovengenoemd. Ga ook hier uit van een basis van vertrouwen. Je wilt -als het goed is- beide je organisatie vooruithelpen en verder brengen. Als je op die manier naar een conflict kijkt, dan is de kans veel groter dat je effectief tot een manier komt waarop je dat (gezamenlijk) kunt doen.

Wil jij ook een hechter team?