Een mentor. Dat is vast een begrip waar je sinds je schooltijd niet meer van hebt gehoord. En dat is natuurlijk helemaal niet gek. Toch zijn er een hoop organisaties die mentoren op de werkvloer inzetten. Vaak om ervoor te zorgen dat iemand goed ingewerkt raakt. Maar, steeds vaker komt het voor dat een mentor ook wordt ingezet tíj́dens het werken. Hoe dat er in de praktijk uitziet en waarom je er je voordeel mee kunt doen, vertellen we je in dit blog.
Een mentor kan veel voordelen bieden. Hij of zij zorgt er namelijk voor dat jij je door kunt ontwikkelen. Je verbetert je vaardigheden door middel van de expertise die een mentor overdraagt. Ook kan zo iemand een persoonlijke gesprekspartner zijn en je van adviezen voorzien die je verder brengen op professioneel en persoonlijk vlak; wanneer je bijvoorbeeld een klantvraag krijgt waar je niet helemaal uitkomt, of als je een collega hebt met wie het lastig samenwerken is. De kans is groot dat jouw mentor hier al eerder mee te maken heeft gehad en jou dus kan adviseren over hoe je ermee om kunt gaan!
Kies de juiste rol
In de praktijk kan de rol van mentor er verschillend uitzien. Een goed voorbeeld van een situatie waarin dit goed naar voren komt, is de relatie tussen een junior en een senior. Ze bekleden dezelfde functie alleen heeft de een (veel) meer ervaring dan de ander. Die ervaring brengt meer kennis met zich mee en de junior is hoogstwaarschijnlijk leergierig. Aan de andere kant kan de junior uitleg geven over de laatste trends in het vakgebied, waar de senior niets vanaf weet of meer out-of-the-box denken. Zo kunnen de junior én de senior elkaar nog meer versterken.
Je kunt ook al een expert zijn op een bepaald gebied, bijvoorbeeld interne communicatie. Als je daar een éxtra specialisme aan wilt toevoegen, zou je de kennis van een mentor op dat specifieke vlak goed kunnen gebruiken. Hij of zij kan dan als vraagbaak fungeren voor dat onderwerp.
Weet waar je moet zoeken
Maar waar vind je een mentor? Goede vraag! Daar kom je achter, door te weten wat je precies wilt leren en wie jou daarmee kan helpen. Zit die kennis in je eigen team? Of heb je daar een extern iemand voor nodig? Als je jezelf bijvoorbeeld wilt verbeteren op het gebied van projectmanagement of schrijven, dan kun je vragen wie in jouw team daar al goed in is. Wie weet kom je er achter dat jouw collega hele mooie verborgen talenten heeft!
Het stellen van de juiste vragen is dus heel belangrijk. Daarvoor heb je Inzicht nodig in wat je precies wilt leren en wie je daarmee kan helpen. Als je de juiste vragen aan de juiste persoon stelt, kun je op die manier gekoppeld worden aan iemand die jouw carrière verder kan brengen. Schroom niet om vragen te stellen. Vaak denken mensen dat het stellen van vragen over hoe je beter kunt worden ‘zwak’ is. Dat is helemaal niet aan de orde. Het is júíst een kwaliteit waar je gebruik van kunt maken om jouw carrière naar een hoger niveau te tillen.
Kijk in je eigen team
Zoals je ziet is het vaak echt niet nodig om externe experts in te schakelen om nieuwe vaardigheden in je vakgebied op te doen. Je collega’s zijn hier heel vaak de juiste mensen met unieke talenten voor. We zijn benieuwd welke talenten jij hiermee nog verder wilt ontwikkelen!
Even sparren over hoe mentorschap er voor jou uit kan zien?
Tymen denkt graag met je mee!