Wil je meer informatie over de mogelijkheden?

Neem dan direct contact met ons op.

Vos Opmaat Consultancy

Trends en ontwikkelingen in HR voor 2020

Trends en ontwikkelingen in HR voor 2020

Elk jaar verschijnen er rapporten met de trends en ontwikkelingen op HR-gebied. Waar wordt de meeste aandacht aan besteed, wat hebben we nodig en wat zijn de relevante onderwerpen? Voor 2019 waren de trends helder: werving, inzetbaarheid en verzuim. Wat zijn de prognoses voor 2020?

Volgens het HR Trends 2019-2020 onderzoek van Afas, Berendschot en Performa ziet deze top 3 er in 2020 een beetje anders uit. Dit is het grootste jaarlijkse onderzoek onder interne en externe HR-professionals in Nederland naar de inhoud van de HR-functie. Werving komt op de tweede plaats, inzetbaarheid op de eerste en verzuim verdwijnt uit de top 3. Hiervoor zal strategische personeelsplanning in de plaats komen.

De top 5 beleidsthema’s annex trends voor HR in 2020 zijn volgens dit onderzoek de volgende:

  1. Duurzame inzetbaarheid
  2. Werving en selectie
  3. Strategische personeelsplanning
  4. Werknemersbetrokkenheid
  5. Verzuim

Wat opvalt is dat verzuim uit de top drie is verschoven. Dit terwijl er in 2019 verschillende berichten naar buiten kwamen over het stijgen van verzuim. Het is dus niet zozeer dat verzuim geen actueel onderwerp meer is, maar de andere onderwerpen hebben meer prioriteit gekregen. In deze blog behandelen we de top 3.

1. Duurzame inzetbaarheid

Het belang van dit onderwerp is sinds 2013 alleen maar gestegen. We merken dit zelf ook: de spanning op de arbeidsmarkt is terug. Spanning volgt uit de balans tussen vraag naar extra arbeid en het beschikbare aanbod hiervan. Eind 2018 stonden tegenover elke vacature gemiddeld 1,3 werklozen. Dit zorgt ervoor dat er meer aandacht wordt besteed aan de duurzame inzetbaarheid van de werknemers. Om ervoor te zorgen dat werknemers maximaal inzetbaar zijn en blijven, zijn scholing, ontwikkeling en talentmanagement populaire onderwerpen. “De verwachting voor 2020 is dat de optimalisatie van de beschikbaarheid, motivatie en inzetbaarheid van het bestaande personeel de toekomstige beleidsagenda’s domineert” aldus Performa.

2. Werving en selectie

Dit is een logisch gevolg van de vorige. Omdat de spanning op de arbeidsmarkt stijgt is het belangrijk werknemers te werven en daarna ook te binden aan je organisatie. Door een goede reputatie als werkgever en een goed onboardingsprogramma voor nieuwe werknemers kan dit worden gerealiseerd.

Een belangrijke verandering in het proces van werving en selectie en arbeidscommunicatie is dat salaris niet meer het belangrijkst is. Vooral millennials, maar ook andere werknemers verkiezen doorgroeien en ontwikkeling boven salaris, blijkt uit onderzoek van de Intelligence Group.

3. Strategische personeelsplanning

Ook strategische personeelsplanning past goed in het rijtje. Omdat de arbeidsmarkt (en de hele wereld) zo snel veranderen, is het lastig om vooruit te kijken naar wat jouw organisatie op korte en lange termijn nodig heeft. Strategische personeelsplanning helpt om te kijken naar het toekomstbeeld van de organisatie, het maken van strategische plannen en hoe het personeel hierbij past.

Mooi jaar voor HR!

Uit deze top drie valt af te lezen dat HR er in 2020 vooral op zal focussen om nieuwe medewerkers te werven en vooral bestaande medewerkers verder te ontwikkelen, door te laten groeien, te binden aan de organisatie en gewoonweg zo goed mogelijk voor ze te zorgen. Wat ons betreft gaan we een mooi jaar op HR-gebied tegemoet!